Śniadanie na lepszą sprawność seksualną – 4 różne propozycje

Chociaż istnieje wiele czynników wpływających na popęd seksualny, w tym problemy w związku, stres i czynniki biologiczne, dieta również może mieć bezpośredni wpływ na hormony płciowe.
Według dietetyka można zwiększyć libido, wybierając odpowiednią żywność na śniadanie i upewniając się, że to, co jedzą wcześnie rano, jest pełne witaminy D.
Aby zwiększyć poziom witaminy D zaleca się spożywanie na śniadanie grzybów, wzbogaconych płatków śniadaniowych, makreli i jajek.
Dieta jest jednym z najważniejszych czynników w pozyskiwaniu składników odżywczych, a bardzo niewiele pokarmów zawiera odpowiednią ilość witaminy D. Głównym jej źródłem są tłuste ryby, ale również można ją znaleźć naturalnie w jajach i grzybach.
Podobne: Domowe sposoby na potencję i lepsze libido
Eitamina D znajduje się również w żywności wzbogacanej, takiej jak płatki śniadaniowe i margaryny do smarowania pieczywa.
Oto żywność, która pomaga zwiększyć popęd seksualny u ludzi.
1. Tłuste ryby takie jak makrela
Ryby są reklamowane jako doskonałe źródło witaminy D, zwłaszcza tłuste ryby, w tym łosoś i makrela. Makrela dostarcza 360 IU na porcję, podczas gdy łosoś ma do 685 IU witaminy D.
Jednak badanie przeprowadzone przez Boston University Medical Cente w 2009 r. wykazało, że łosoś hodowlany zawiera około 25% witaminy D, jaką ma w sobie łosoś dziki.
2. Wzbogacone płatki śniadaniowe
Popularne płatki śniadaniowemogą być wzbogacone witaminą D. Po prostu dobrze czytaj etykiety w sklepie. Jeśli chcesz jeszcze więcej witaminy D, to można zwiększyć jej poziom, dodając wzbogacone mleko mleczne lub sojowe i szklankę soku pomarańczowego.
3. Jajka – wybierz na wolny wybieg
Podczas gdy większość białka w jajku znajduje się w białku jaja, witaminy i minerały znajdują się głównie w żółtku. Typowe żółtko zawiera około 18 do 39 IU witaminy D. Jednak według badań przeprowadzonych w 2014 roku przez Uniwersytet Martina Luthera w Halle-Wittenberg w Niemczech, kurczaki z wolnego wybiegu otrzymują dużo więcej światła słonecznego i mają trzy do czterech razy więcej witaminy D.
Jak doniosło Iowa State University w 2013 roku., u kurcząt karmionych paszą wzbogaconą w witaminę D poziom witaminy D na żółtko sięga zdumiewającego poziomu 6000 IU.
4. Grzyby
Wyłączając żywność wzbogaconą, grzyby są jedynym roślinnym źródłem witaminy D. Warto jednak zauważyć, że grzyby zawierają witaminę D2, podczas gdy produkty żywnościowe pochodzenia zwierzęcego zawierają witaminę D3.
Chociaż uważa się, że witamina D2 pomaga podnieść poziom witaminy D we krwi, badania sugerują, że może nie być tak skuteczna jak witamina D3. Niemniej jednak grzyby leśne są dobrym źródłem witaminy D2.